Αν με αγαπάτε

«Εκείνος που έχει τις εντολές μου και τις τηρεί, εκείνος είναι που με αγαπάει» (Ιωάννης 14:21)

Το ότι ο Χριστός μας αγαπάει είναι γεγονός αναμφισβήτητο και αποδεδειγμένο μέσα από το λυτρωτικό έργο Του, όπως διαβάζουμε, «…βλέπουμε τον Ιησού για λίγο ελαττωμένον έναντι των αγγέλων, εξαιτίας του παθήματος του θανάτου, στεφανωμένον με δόξα και τιμή, για να γευτεί θάνατο για χάρη κάθε ανθρώπου…» (Εβραίους 2:9). Η αγάπη του Χριστού προσκαλεί όλους όσους έχουν την ανάγκη Του, «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, και εγώ θα σας αναπαύσω…» (βλ. Ματθαίος 11:28-30).

Παράλληλα όμως, όπως σε κάθε προσωπική σχέση -πολύ περισσότερο στη σχέση με τον Ιησού Χριστό- ζητείται η αμοιβαιότητα στην αγάπη ως απόδειξη της γνησιότητάς της. Η αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά είναι «χειροπιαστή», «μετρήσιμη» (Λουκάς 7:47) και άμεσα συνυφασμένη με την υπακοή στους λόγους Του καθώς και ο ίδιος ο Ιησούς είπε, «Αν με αγαπάτε, φυλάξτε τις εντολές μου» (Ιωάννης 14:15, βλ. κ. Ιωάννης 14:21,23). Ο απ. Ιωάννης γράφει σχετικά, «Επειδή, αυτή είναι η αγάπη του Θεού, στο να τηρούμε τις εντολές του…» (Α' Ιωάννη 5:3, Β' Ιωάννη 1:6).

ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΛΗΘΗ που τον ακούν, ο Χριστός λέει να ακούν και να πράττουν τα λόγια Του (Ματθαίος 7:24), να μετανοούν επειδή πλησίασε η βασιλεία των ουρανών (Ματθαίος 4:17, Πράξεις 17:30), να βαπτίζονται οι πιστεύοντες (Μάρκος 16:16), να τον ομολογούν στους ανθρώπους (Ματθαίος 10:32), να ζητούν πρώτα τη βασιλεία του Θεού, και τη δικαιοσύνη Του (Ματθαίος 6:33), να κάνουν το θέλημα του Πατέρα Του (Ματθαίος 7:21), να απαρνούνται τα πάντα αν θέλουν να είναι μαθητές Του (Λουκάς 14:26,33, Ματθαίος 10:37) κ.α.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ο Χριστός παραγγέλνει μέσα από το Λόγο Του…

Λατρέψτε τον Θεό με τα σώματά σας ως ζωντανή θυσία: Γράφει ο απ. Παύλος, «Σας παρακαλώ, λοιπόν, αδελφοί… να παραστήσετε τα σώματά σας ως θυσία ζωντανή, άγια, ευάρεστη στον Θεό, η οποία είναι η λογική σας λατρεία» (Ρωμαίους 12:1).

Μην αφομοιώνεστε από το πνεύμα της εποχής: «Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε διαμέσου της ανακαίνισης του νου σας…» (Ρωμαίους 12:2).

Μην αγαπάτε τον κόσμο και την απόλαυση αμαρτίας που προσφέρει: Διαβάζουμε από τον απ. Ιωάννη, «Μην αγαπάτε τον κόσμο, ούτε αυτά που υπάρχουν μέσα στον κόσμο… Η επιθυμία της σάρκας και η επιθυμία των ματιών και η αλαζονεία του βίου, δεν είναι από τον Πατέρα, αλλά είναι από τον κόσμο» (βλ. Α' Ιωάννη 2:15-17, Εβραίους 11:24-26, Αμώς 6:1).

Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον: «Καινούργια εντολή σάς δίνω: Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον όπως εγώ σας αγάπησα…» (βλ. Ιωάννης 13:34, 15:17, Ρωμαίους 13:8, Α' Θεσσαλονικείς 4:9, Α' Ιωάννου 4:7).

Να αγαπάτε τους εχθρούς σας: Ο Κύριος είπε, «…Να αγαπάτε τούς εχθρούς σας, να ευλογείτε εκείνους που σας καταρώνται, να ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν, και να προσεύχεστε για εκείνους που σας βλάπτουν και σας κατατρέχουν» (Ματθαίος 5:44).

Μην συμπεριφέρεστε εκδικητικά: Διαβάζουμε, «μη εκδικείτε τον εαυτό σας αλλά, δώστε τόπο στην οργή επειδή, είναι γραμμένο: Σε μένα ανήκει η εκδίκηση εγώ θα κάνω ανταπόδοση, λέει ο Κύριος» (βλ. Ρωμαίους 12:19-21).

Να είστε εδραιωμένοι στην πίστη: «…γίνεστε στερεοί, αμετακίνητοι, περισσεύοντας πάντοτε στο έργο του Κυρίου, γνωρίζοντας ότι ο κόπος σας δεν είναι μάταιος εν Κυρίω» (Α' Κορινθίους 15:58).

Να διορθώνετε με πραότητα κάποιον που από απερισκεψία έκανε κάποιο παράπτωμα: Ο απ. Παύλος γράφει, «Αδελφοί, και αν ένας άνθρωπος, απερίσκεπτα, πέσει σε κάποιο παράπτωμα, εσείς οι πνευματικοί διορθώνετε αυτού του είδους τον άνθρωπο, με πνεύμα πραότητας προσέχοντας στον εαυτό σου, μήπως κι εσύ πειραστείς» (Γαλάτες 6:1).

Μη συναναστρέφεστε με όσους ονομάζουν τους εαυτούς τους αδελφούς και δεν περπατούν σύμφωνα με το Λόγο του θεού: «…μη συναναστρέφεστε, αν κάποιος, που ονομάζεται αδελφός, είναι πόρνος ή πλεονέκτης ή ειδωλολάτρης ή κακολόγος ή μέθυσος ή άρπαγας»…«περπατάει άτακτα, και όχι σύμφωνα με την παράδοση που παρέλαβε από μας» (Α' Κορινθίους 5:11, Β' Θεσσαλονικείς 3:6).

Διαδώστε παντού το μήνυμα του ευαγγελίου: Ο Κύριος είπε, «Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο, και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την κτίση» (Μάρκος 16:15).

Παραμείνετε πιστοί έως το τέλος: Στον άγγελο της εκκλησίας των Σμυρναίων λέει ο Ιησούς, «Μη φοβάσαι τίποτε από όσα πρόκειται να πάθεις… Γίνε πιστός μέχρι θανάτου, και θα σου δώσω το στεφάνι της ζωής» (Αποκάλυψη 2:10).